U srijedu, 30. prosinca 2020., državni tajnik Tugomir Majdak, pomoćnica ministrice Jelena Đugum, savjetnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva te djelatnici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede od ranih jutarnjih sati obilaze potresom pogođena područja i preliminarno utvrđuju obujam i vrstu štete na poljoprivrednim gospodarstvima, kako bi Ministarstvo poljoprivrede što prije raspolagalo s informacijama potrebnima za daljnje korake u pružanju pomoći. Potpora oštećenim poljoprivrednicima ostvarivat će se kroz operaciju 5.2.1. “Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala”, a prijave u veljači će biti dodatno pojednostavljene.

Natječaj za provedbu podmjere 5.2. Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima, provedba tipa operacije 5.2.1. Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala, u tijeku je do 29. siječnja 2021. godine, a vlasnici PG-ova, poljoprivrednici čija su poljoprivredna gospodarstva stradala ili oštećena u potresu koji je zadesio područja RH u proteklim danima, imat će priliku prijaviti se na novi natječaj koji će biti objavljen u veljači, kada će proces prijava dodatno biti pojednostavljen, sve kako bi pomoć stigla u što kraćem roku.

Poljoprivrednici će sredstva moći koristiti za saniranje poljoprivrednog zemljišta, izgradnju, rekonstrukciju objekata, popravak ili nabavu strojeva, mehanizacije i opreme za poljoprivrednu proizvodnju te nabavu domaćih životinja i sadnica višegodišnjeg bilja te ostale aktivnosti propisane Natječajem.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je: „Prvenstveno izražavam najdublju sućut svim obiteljima žrtava i suosjećanje s obiteljima ranjenih. Proglašen je dan žalosti 2. siječnja 2021. godine, osigurano je 120 milijuna kuna interventne pomoći i otvoren je službeni račun Državne riznice zbog velikog interesa iz zemlje i inozemstva za uključenjem u pružanje pomoći. Želim naglasiti da Vlada neumorno radi kako bi pomogla svojim sugrađanima na stradalim područjima i tako će biti sve dok se ne pruži pomoć svima kojima je pomoć potrebna. Zahvaljujem svim službama i pojedincima koji su na terenu, ali i sugrađanima koji su pokazali veliku solidarnost u najtežim vremenima, te poručujem našim poljoprivrednicima da smo uz njih i da ćemo im pomoći, brzo i efikasno, obnoviti proizvodne kapacitete.“

Za sva pitanja i odgovore poljoprivrednici se mogu obratiti Ministarstvu poljoprivrede kroz sustav Pitanja i odgovori ili na dežurne brojeve telefona: 01/6329-711, 01/4882-727 i 01/4882-736.