INA – Industrija nafte, d.d. provodi „Zeleni pojas“ – program koji se bavi zaštitom okoliša i prirode, a u čijem je fokusu sufinanciranje projekata i uključivanje lokalne zajednice u aktivnosti poput revitalizacije zelenih površina, čišćenja podmorja, priobalja, jezera i rijeka, pošumljavanja, edukacije o ekologiji, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe na klimatske promjene te drugih aktivnosti u području zašite okoliša, prirode i klime.

Poseban program ovogodišnjeg Ininog Zelenog pojasa 2024. je proširenje zelenih površina u naseljenim mjestima i gradovima, kako bi se proširilo područje koje pruža ekološke, estetske, zdravstvene i klimatske dobrobiti za zajednicu. Zagađenje zraka u naseljenim mjestima posebno zimi, te sve opasnije ljetne žege i toplinski valovi, dovele su do trenda pojačane sadnje zelenila u gradovima i naseljima. Zeleni otoci kao zaštita od sve jačeg sunca, te  sadnja stabala na svakoj slobodnoj površini pa čak i na gradskim krovovima, postaje sastavni dio zelenih politika.

Program je namijenjen organizacijama civilnog društva, javnim ustanovama, uključujući i obrazovne (škole, vrtići, fakulteti), parkovima prirode i dobrovoljnim vatrogasnim društvima u Hrvatskoj.

  • Maksimalni mogući iznos sufinanciranja po projektu iznosi 6.000,00 EUR.
  • Kandidati koji se prijavljuju za program moraju, financijski ili materijalno, pridonijeti 30% od ukupnog proračuna namijenjenog za projekt (materijalni doprinos može biti iskazan kroz honorare voditelja i suradnika na projektu, korištenje opreme i sl.)
  • INA je u mogućnosti sufinancirati odabrane projekte tek po potpisu sponzorskog ugovora s odabranim organizacijama – potpisivanje ugovora predviđeno je do 1.6.2024. godine;  projekt mora biti završen do 30.11.2024.

Projekti za dodjeljivanje sredstava po ovom Natječaju prijavljuju se isključivo ispunjavanjem elektroničkog obrasca od 21. ožujka do 21. travnja 2024. do 23.59 sati.

Više informacija o Natječaju dostupno je ovdje

 

Izvor: https://zelenipojas.ina.hr/