Jabuka se smatra jednom od najzdravijih voćnih vrsta, pa zato i ne čudi što nosi naziv „kraljica voća“.

Brojevi i činjenice

  • Svjetska proizvodnja jabuka iznosi oko 70 milijuna tona. Najveći proizvođači jabuka u svijetu su Kina s 44 milijuna tona, zatim zemlje EU s oko 10,7 milijuna tona, SAD s 4,7 milijuna tona, Turska s 2,8 i Indija s 2,3 milijuna tona.
  • Najveći proizvođači u EU su: Poljska s 2,9 milijuna tona, Italija s 2,1, Francuska s 1,4 milijuna tona te Njemačka s 990 tisuća tona i Španjolska s 550 tisuća tona.
  • Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu napravila je analizu jabuka po površinama, proizvodnji, starosti, sortimentu i broja gospodarstava na razini Republike Hrvatske.
  • Temeljem te analize od ukupnih 30 500 hektara, površina pod voćem jabuka se nalazi na 5 100 hektara (ARKOD).
  • U 2019. godini, ukupno je u Hrvatskoj proizvedeno 68 tisuća tona jabuka. S tom proizvodnjom  bavi se 1921 gospodarstvo, a od ukupnog broja gospodarstava čak 17 491 su gospodarstva ispod jednog hektara.
  • Analizom strukture sortimenta jabuka u Hrvatskoj najzastupljenija je sorta idared (33 %), golden delicious (13 %), jonagold (9 %),  gala (7 %), grany smith (5 %)  i ostale sorte čine 35 %.
  • Najviše površina pod jabukom nalazi se u Osječko–baranjskoj županiji. Sortiment jabuka odudara od prosječne zastupljenosti sorata u EU, ali se i mijenja i prilagođava ekološkim i tržišnim uvjetima.


Zašto jesti jabuke svaki dan?

Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.

  • Malo kalorija i puno vitamina

Jabuka srednje veličine ima tek oko 95 kalorija i bogata je naročito vitaminom C. Iako ima malo kalorija, jabuka nam daje osjećaj sitosti jer voćka srednje veličine sadrži oko 4 grama vlakana, što je 10 -15 % dnevnih potreba.

  • Jača srce i snižava kolesterol

Ona je prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Jabuka sadrži antioksidanse i pektin (vrsta vlakna) za koje se smatra da imaju koristan utjecaj na zdravlje srca. Brojna istraživanja pokazuju da jabuka dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih i srčanih bolesti te da smanjuje rizik od moždanog udara. Antioksidansi u jabuci sprečavaju oksidaciju LDL kolesterola.

Zašto jesti hrvatske jabuke?

Pogodni ekološki i klimatski uvjeti i u Hrvatskoj omogućuju proizvodnju vrhunskih jabuka – obilje sunca, kvalitetna zemlja i okoliš koji nije zagađen prekomjernom uporabom zaštitnih kemijskih sredstava. Jabuka iz hrvatskog voćnjaka je zaista svježa, s obzirom da se, radi kratkih transportnih puteva od voćnjaka do vašeg stola, jabuke beru u optimalnoj zrelosti. Hrvatska jabuka dozrijeva na stablu, a ne u hladnjači. Također, transport iz obližnjeg voćnjaka ekološki ne opterećuje okoliš, a proizvodnja jabuka u Hrvatskoj je strogo kontrolirana. Jabuke se uzgajaju po strogim fotosanitarnim pravilima i pod budnim okom nadležnih institucija.

Sretan vam Svjetski dan jabuka!

Izvor: https://poljoprivreda.gov.hr/