LAG Zrinska gora – Turopolje organizirao je 23.6.2021. u Taborištu svečano potpisivanje Ugovora za sredstva dodijeljena iz LAG Natječaja za dodjelu financijske pomoći stradalim poljoprivrednicima u potresu sa LAG područja.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su i saborska zastupnica gospođa Marijana Petir, gospodin magistar Bernard Šrajner opunomoćenik ministra/ekonomski savjetnik iz Veleposlanstva Slovenije, predsjednik Upravnog odbora Zadružne zveze Slovenije gospodin Borut Florjančič, voditeljica pravno kadrovskog odjela Zadružne zveze Slovenije gospođa Jelena Malnar, glavna tajnica Leader Mreže Hrvatske gospođa Bojana Markotić i privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu Grada Petrinje gospodin Ante Marić.

Natječaj LAG-a za dodjelu financijske pomoći stradalim poljoprivrednicima u potresu sa područja LAG-a Zrinska gora – Turopolje otvoren je 26. travnja 2021. godine nakon prikupljenih donacija. Putem donacija prikupljeno je 173.575,00 kn. Angažmanom saborske zastupnice gospođe Marijane Petir, Zadružna zveza Slovenije donirala je 10.000 EUR-a (75.300,00 kn).  Leader Mreža Hrvatske inicirala je LAG-ove iz cijele Hrvatske na uplaćivanje donacija LAG-u Zrinska gora – Turopolje te je od LAG-ova i privatnih donatora povezanih sa LAG-ovima prikupljeno 98.275,00 kn. LAG Zrinska gora – Turopolje u realizaciju Natječaja uložio je 27.452,49 kn. Na Natječaj je pristiglo 76 prijava u ukupnom iznosu od 725.293,29 kn. Odobrene su 22 prijave sa ukupnom potporom od 201.027,49 kn.

Osim navedenog Natječaja LAG se angažirao i oko pomoći poljoprivrednicima sa LAG područja za prijavu na Natječaj Mjere 5.2.1. „Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala“. Kroz projekt mobilnih timova konzultanata koji se sufinancira u suradnji sa Fondom 5.5. i Udrugom Solidarna pruža se stručna pomoć u izradi i prijavi projekata na Mjeru 5.2.1. Fond 5.5 i Solidarna u tu svrhu su donirali 150.000 kn dok će LAG iz vlastitih sredstava pokriti ostatak troškova prema konzultantima koji su angažirani. Uključeni su i volonteri za pomoć poljoprivrednicima za prijavu na Natječaj Mjere 5.2.1. iz LAG-a Šumanovci koji su se prijavili na inicijativu Leader Mreže Hrvatske te su i oni bili zajedno sa djelatnicima LAG-a aktivni na terenu oko informiranja, animiranja i prijava na Natječaj Mjere 5.2.1.

Nakon svečanog potpisivanja i uručivanja Ugovora o dodjeli financijske pomoći stradalim poljoprivrednicima u potresu sa područja LAG-a Zrinska Gora-Turopolje, sudionici su obišli dva korisnika koji su prošli na Natječaju, a to su OPG Josipa Starešinovića u Strašniku te OPG Marijana Likevića u Sibiću.

Još jednom se zahvaljujemo svim donatorima na doniranim sredstvima, a poljoprivrednicima želimo što bržu obnovu gospodarskog potencijala i napredak njihovih gospodarstava.