U sklopu provedbe tipa operacije 19.3.2. „Provedba aktivnosti projekta suradnje“, aktivnosti smo nastavili s provedbom međuteritorijalnog projekta suradnje „Udruživanjem do jačanja kapaciteta poljoprivrednih proizvođača“.

18.-19. listopada 2019. organizirali smo studijsko putovanje na područje partnerskih LAG-ova. Projekt provodimo sa glavnim partnerom LAG-om Posavina te partnerskim LAG-om Slavonska Ravnica i LAG-om Zapadna Slavonija.

Glavni cilj projekta je jačanje kapaciteta i konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača u sektoru voćarstva i povrtlarstva, kroz razmjenu znanja i iskustava, opremanje te promociju poljoprivrednih proizvoda u cilju povećanja samoodrživosti poljoprivrednih gospodarstava i malih gospodarstvenika na ruralnim područjima te poticanju njihovog udruživanja.

Na studijskom putovanju sudjelovalo je 50 proizvođača voća i povrća te onih koji to žele postati s područja LAG-a Zrinska gora – Turopolje.

Prvog dana posjetili smo poljoprivredna gospodarstva s područja LAG-a Slavonska Ravnica i LAG-a Posavina. Prvo gospodarstvo koje smo posjetili je OPG Vitas Milan iz mjesta Trnjani koji se bavi proizvodnjom rakije viljamovke. Po dolasku domaćin nas je upoznao sa svojim radom te omogućio degustaciju svojih proizvoda. Putovanje se nastavilo posjetom OPG-a Ružić Dražen iz Klokočevića te OPG-a Velikanović Stipo iz Trnjana koji se bave proizvodnjom jabuke te su primjer dobre prakse kandidiranjem na natječaj LAG-a za restrukturiranje i modernizaciju poljoprivrednih gospodarstava.

Nakon kratke okrijepe u Garčinu na Ranču Ramarin gdje je voditelj LAG-a Slavonska Ravnica g. Josip Glavačević upoznao sve sudionike s radom LAG-a Slavonska Ravnica, krenuli smo na područje LAG-a Posavina.

Posjet LAG-u Posavina započeo je u Brodskom Stupniku na OPG-u Lovinčić Tomislav koji se bavi proizvodnjom jagoda i krastavaca te je iskoristio sredstva za razvoj svog gospodarstva dobivena putem natječaja LAG-a Posavina.

Putovanje se nastavilo posjetom OPG-a Zubić u Brodskom Stupniku koji se bave proizvodnjom kupinovog i višnjinog vina čije smo proizvode imali priliku i degustirati. Zadnje gospodarstvo koje smo posjetili je Obrt Brod Inspekt u vlasništvu Miroslava Maričića u mjestu Oriovac koji se bavi proizvodnjom i preradom aronije s čijim radom smo se upoznali te degustirali proizvode. Za kraj, u prostorijama Turističko informativnog centra u Brodskom Stupniku održano je predstavljanje LAG-a Posavina koje je održala Predsjednica LAG-a gđa. Željka Čorak.

Nakon svih aktivnosti uslijedio je odlazak sudionika u Novu Gradišku i smještaj u Hotel kralj Tomislav.

Idućeg dana boravili smo na području LAG-a Zapadna Slavonija gdje smo sudjelovali na manifestaciji „Dani cerničkog portugizca“ čiji su organizatori Udruga vinogradara i voćara iz Cernika. Sudionici su imali priliku razmijeniti iskustva, te se između ostalog upoznati sa starim sortama jabuka. Također, prisustvovali smo predstavljanju LAG-a Zapadna Slavonija čije je izlaganje održala voditeljica ureda gđa. Marijana Vidić Poleto, nakon čega su djelatnici Ministarstva poljoprivrede održali predavanje na temu „Nove voćne vrste u našim voćnjacima“. U sklopu Sajma upoznali smo se s radom poljoprivrednih gospodarstava koji djeluju na području LAG-a Zapadna Slavonija: OPG Dragan Radić iz Starog Petrovog Sela koji se bavi proizvodnjom kupina, malina, jagoda, sibirske borovnice, aronije te OPG Pavlagić iz Starog Petrovog Sela koji proizvodi graševinu, traminac, muškat i cabernet.