Podrijetlo meda koji se nalazi na policama trgovina ili vašim kućnim policama, a označeno je HAPIH-ovom oznakom Med hrvatskih pčelinjaka danas možete lako i nedvojbeno utvrditi.

Jednostavnim upisivanjem serijskog broja naljepnice kojom je označena staklenka meda u aplikaciju Med.Hapih možete provjeriti podatke o podrijetlu (osnovni podaci o proizvođaču, naziv OPG-a, adresa, kao i podatke o vrsti meda, datumu vrcanja meda kao i o mjestu paše na kojem je med proizveden).

Osim toga, putem aplikacije, potrošačima je omogućeno pretraživanje te pronalaženje pčelara u svojoj blizini, kako bi mogli kupiti domaći med označen Znakom Med hrvatskih pčelinjaka direktno od pčelara.

Med hrvatskih pčelinjaka neobvezni je sustav označavanja kojeg provodi Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu s ciljem informiranja potrošača o podrijetlu i utvrđenoj kvaliteti meda proizvedenog na pčelinjacima u Republici Hrvatskoj.

Odlukom Ministarstva poljoprivrede, provedbu neobveznog sustava označavanja meda putem zaštićenog znaka Med hrvatskih pčelinjaka od 1. kolovoza 2020. godine preuzela je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Znak Med hrvatskih pčelinjaka postao je ujedno i sastavni dio nacionalne staklenke za med. Projekt nacionalne staklenke za med podupire Ministarstvo poljoprivrede s ciljem veće prepoznatljivosti meda proizvedenog na hrvatskim pčelinjacima. Korisnici Znaka su hrvatski pčelari (OPG, Objekti za primarnu proizvodnju pčelinjih proizvoda) koji su upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka, a koja se vodi u Hrvatskom pčelarskom savezu i Ministarstvu poljoprivrede. Kvaliteta meda koji nosi znak Med hrvatskih pčelinjaka kontrolira se u laboratoriju Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Svi korisnici kao i potencijalni korisnici znaka Med hrvatskih pčelinjaka  svoje zahtjeve za korištenje znaka, trebaju dostaviti na e-mail: oznacavanje@hapih.hr ili poštom na adresu: Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, I. Gundulića 36b, 31 000 Osijek. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona: 031/227-651.

Zahtjev za korištenje znaka Med hrvatskih pčelinjaka, kao i Uvjete za neobvezno označavanje meda znakom Med hrvatskih pčelinjaka možete preuzeti na mrežnoj stranici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Izvor: https://www.agrobiz.hr/