Na poziv Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije 29.9.2021. djelatnici LAG-a Zrinska gora – Turopolje sudjelovali su na sastanku u Distributivnom centru u Rakitovcu.

Povod sastanka je bio susret s članovima Udruženja poljoprivrednih savjetnika poljske regije Malopolska. U terminu od 27. do 30. rujna 2021. godine provode studijsko putovanje u Hrvatsku u sklopu projekta pod nazivom „Prijenos znanja i inovacije u hrvatskoj poljoprivredi na primjeru stvaranja dodanih vrijednost na razini poljoprivrednog gospodarstva, posebno za proizvođače vinove loze” u sklopu Operativnog plana Nacionalne mreže ruralnih područja za razdoblje 2020.-2021.

Detaljni ciljevi sastanaka i studijskog posjeta uključuju:

  • identificiranje snaga sustava znanja i inovacija u hrvatskoj poljoprivredi u kontekstu poljskog sustava,
  • inovativne inicijative u razvoju poljoprivrednog i nepoljoprivrednog poduzetništva na ruralnim područjima i oblici suradnje / horizontalna i vertikalna integracija u poljoprivredi,
  • stvaranje dodatne vrijednosti na razini poljoprivrednog gospodarstva i povećanje poljoprivrednog prihoda na malim farmama,
  • promicanje načela izravne prodaje i skraćivanje opskrbnih lanaca,
  • razvoj seoskog turizma i agroturizma.

Sudionici su predstavnici Poljoprivredno -ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Krakowu, poljoprivrednih savjetodavnih službi, zadružnog bankarstva, lokalne uprave, LAG -ova i poljoprivrednika.

Na početku sastanka okupljenim sudionicima se obratio zamjenik župana Zagrebačke županije g. Ervin Kolarec, nakon toga su uslijedila izlaganja pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije g. Josipa Kraljičkovića te direktora Distributivnog centra g. Hrvoja Bunjevca. Nakon izlaganja omogućeno je vrijeme za postavljanje pitanja kojih je bilo mnogo kako bi sudionici mogli razmijeniti iskustva. Sastanak je završio obilaskom Distributivnog centra te su sudionici iz Poljske prema planu studijskog putovanja otputovali prema Jastrebarskom gdje će obići nekoliko gospodarstava koji se bave proizvodnjom vina i seoskim turizmom.