Do 4. ožujka 2021. godine otvoren je Natječaj za izbor najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika/poljoprivrednicu. 

Na šesti po redu natječaj mogu se prijaviti mladi poljoprivrednici koji su nositelji OPG-a i u dobi do 40 godina života. Također, moraju biti korisnici mjera Programa ruralnog razvoja, a njihovi projekti biti završeni ili u provedbi.

Odabir najboljeg, najinovativnijeg i najodrživijeg projekta provodi stručno prosudbeno povjerenstvo na temelju kriterija upotrebe novog znanja, novih metoda ili novih oblika tehnologije, prijenosa inovacija te njihove održivosti.

Ulazi u utrku za najboljeg EU poljoprivrednika

Pobjednik iz Hrvatske sudjelovat će na Europskom kongresu najboljih mladih poljoprivrednika i ući u utrku za europskog mladog poljoprivrednika.

Tri ključne kategorije u kojima se natječu su:

  • digitalni šampion u poljoprivredi (za usvajanje i širenje novih tehnologija ili inovativnih poljoprivrednih praksi)
  • šampion ekološke održivosti u poljoprivredi (za usvajanje i primjenu najboljih praksi za očuvanje okoliša, korisnih za biološku raznolikost i očuvanje ekosustava) te
  • šampion hrane u poljoprivredi (za plasman poljoprivrednih proizvoda na tržište ili primjenu poduzetničkih ideja u prehrambenom lancu).

“Izborom najboljeg naglašava se i nagrađuje rad mladih poljoprivrednika u stvaranju održivih i inovativnih ideja i praksi koje se bave izazovima s kojima se suočava poljoprivredni sektor, poput generacijske obnove, ublažavanja klimatskih promjena, sigurnosti hrane i tehnološkog napretka”, istaknula je zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica Europske pučke stranke za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika Sunčana Glavak. 

Do sada njih pet najboljih

Na prvom izboru u Hrvatskoj, održanom 2014. godine pobjedu je odnijela Martina Petrović iz Vukojevaca, koja se bavi uzgojem crne svinje. Iduće godine titulom se okrunio Ivan Veselić iz Novog Sela Palanječkog, koji se bavi ekološkom proizvodnjom voća i povrća te turizmom u Lonjskom polju, dok je u 2017. najbolji bio Matija Cetinić- Frankos s ekološkim uzgojem bobičastog voća u poljoprivrednoj zadruzi Berry Organica.

Ivan Gašić pobijedio je 2018. godine. On se bavi proizvodnjom i preradom kravljeg mlijeka u Beketincima u Osječko-baranjskoj županiji, dok je 2019. najbolji mladi poljoprivrednik bio Zvonimir Kalić iz Đakova, koji se bavi uzgojem industrijske konoplje u Vrpolju.

Popunjenu prijavnicu potrebno je poslati na e-mail naj.poljoprivrednik@hanzamedia.hr. Imena dobitnika nagrade po izboru žirija bit će objavljena 5. svibnja 2021.

Izbor organiziraju Ministarstvo poljoprivrede, Jutarnji list i zastupnica Glavak, uz pokrovitelje. Najbolje sudionike nagradit će se novčanim nagradama u ukupnom iznosu od 50.000 kuna. Za pobjednika/cu natječaja osigurano je 25 tisuća kuna, za drugoplasiranog/u 15 tisuća kuna, a trećeplasiranog/u 10 tisuća kuna. Za dvadeset i jednog najboljeg poljoprivrednika, zastupnica Glavak će osigurati put u Bruxelles i posjet Europskom parlamentu.

Prijavnicu pronađite ovdje.

Izvor: https://www.agroklub.com/