HRASTOVICA – Članovi Lokalne akcijske grupe (LAG) Zrinska Gora – Turopolje, koja obuhvaća Općine Lekenik, Donji Kukuruzari, Orle i Martinska Ves, te Gradove Petrinju, Glinu, ruralno područje Grada Siska i ruralno područje Grada Velike Gorice, održali su 7. redovnu sjednicu Skupštine.

Uz usvojena izvješća za 2015. godinu, o radu i financijsko, planove za 2016. godinu – usvojena je i Lokalna razvojna strategija.
Prezentaciju Lokalne razvojne strategije (LRS) LAG-a Zrinska Gora – Turopolje 2014.-2020 je održala Jelena Kljaić Šebrek iz WYG savjetovanja d.o.o. koje je bilo angažirano na izradi LRS-a, te je naglasila: „Kao i kod svake strategije ne možemo svim problemima dati jednaku važnost. Ono što je najvažnije za strategiju je da objasnimo zašto smo nekim problemima dali prioritet u odnosu na druge, a mi smo uočili da je to poljoprivreda, odnosno povezivanje poljoprivrede s razvojem ruralnog turizma i isto tako ulaganje u društvenu infrastrukturu. Tim problemima smo dali najveći značaj u broju projekata koji će se financirati, ali i u financijskim sredstvima koji će biti locirani.”

O planu za 2016. godinu govorio je Siniša Bukal, voditelj Ureda LAG-a, te je naglasio kako su već održali desetak radionica o značenju baze projektnih ideja u procesu izrade Lokalne razvojne strategije koja je i usvojena na Skupštini, a osim toga: „Podrške raznim manifestacijama na području naših osam jedinica lokalne samouprave, od „Kobasijade” u Petrinji, Dana Općine Lekenik, Dana Grada Siska, blagdana sv. Jakova, Dana Općine Donji Kukuruzari, Lovrenčeva, Dana Grada Gline, a ono što je značajno, ove godine na području našeg LAG-a, na području Velike Bune, imat ćemo državno natjecanje orača Republike Hrvatske i koje ćemo također podržati. Zatim imamo razne naše lokalne manifestacije gdje idemo uvijek sa svojim članovima i gdje se oni predstavljaju sa svojim proizvodima.”

Osim toga u svibnju se planiraju prijaviti na Podmjeru 19.2, na Natječaj na kojem bi LAG trebao aplicirati izrađenom strategijom i dobiti sredstva prema projekciji koju sada imaju od strane Ministarstva i radnom dijelu Pravilnika, a to je negdje oko 1,5 milijun eura za razdoblje do 2020. godine, što bi LAG dobivao i izravno plasirao članovima na svome području.

Također u pripremi su i dva projekta prekogranične suradnje. Jedan je s „Distributivnim centrom” iz Velike Gorice i partnerima iz Prijedora (BiH) i iz Crne Gore za izgradnju, na području LAG-a, preradbenog pogona za voćare i povrtlare koji bi bio u Rakitovcu, na području Grada Velike Gorice, a s Gradom Mostarom (BiH) i partnerima iz Crne Gore planira se projekt „Solarnog stabla i klupa” koje bi postavili na području zainteresiranih jedinica lokalne samouprave u sastavu LAG-a.

Plan je prijaviti se i na „Socijalni fond”, a vezano za nezaposlene žene s ruralnih područja koje znaju napraviti odlične proizvode, ali za plasman na tržište nemaju odgovarajući „papir” da su za to osposobljene.