Za razliku od prva tri natječaja za male poljoprivrednike odnosno tipa operacije 6.3.1. Programa ruralnog razvoja, oni kojima sredstva budu odobrena moći će kupiti samo novu opremu. Samim tim, i nove traktore.

Odgovor je to Ministarstva poljoprivrede na reagiranje na ovu novinu u natječaju kojim potvrđuju da pogreške u objavljenom nema. Kako otkrivaju, do sada je u tipu operacije 6.3.1, a na temelju izračuna na uzorku, 84,6 posto rabljenih traktora kupljeno putem kupoprodajnih ugovora dok je 15,4 posto ovih strojeva kupljeno od trgovaca rabljenih traktora.

“Mogućnost kupnje rabljenih traktora dovodi u pitanje ciljeve ovoga Natječaja, jer je iz prethodno navedenoga vidljivo da je riječ o poticanju kupnje rabljene mehanizacije izvan standardnih kanala s upitnim pozitivnim utjecajem na poslovanje korisnika“, objašnjavaju navodeći i da se prema podacima iz 2020. godine, u Hrvatskoj godišnje registrira 124.000 traktora čija je prosječna starost 31 godina.

Napominju i da uvoz rabljenih traktora i mehanizacije konstantno raste. “Tako je u 2019. godini omjer novi – rabljeni (prvi puta u RH registriran traktor) 1:2,5 uz prosječnu starost uvezenih rabljenih od 21 godinu“.

Mjera 6 povećala broj rabljenih traktora

Dodaju i da je pitanje kupnje ovih rabljenih strojeva bila i tema godišnjeg sastanka u 2020. godini s predstavnicima Europske komisije, kada je upozoreno na distorziju tržišta mehanizacije uzrokovane implementacijom mjere 6, tipa operacije 6.3.1.

“Iz navedenog se može zaključiti da kupnja nove opreme nije pogreška, nego obveza koja proizlazi iz Uredbe Vijeća EU o uspostavi Instrumenta EU za oporavak“, naglašavaju navodeći i da odredbe iz Uredbe nije moguće uklopiti u Natječaj za tip operacije 6.3.1 u sklopu kojeg je moguće kupovati rabljenu opremu, a “pri čemu je bitno za naglasiti da takva oprema kroz rad i eksploataciju svojim vlasnicima uzrokuju više štete nego koristi konstantnim problemima i velikim troškovima održavanja.”

Otkrivaju i da je kroz prva tri natječaja za ovaj tip operacije koji su financirani sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, više od 52 posto kupljenih traktora bilo starije od 20 godina. Kupnjom takve mehanizacije, kažu, ne može se ostvariti niti jedan od navedenih ciljeva Instrumenta EU za oporavak.

“Naprotiv, takvi projekti bili bi u suprotnosti s ciljevima navedenog Instrumenta”, stoji u odgovoru.

Natječaji za provedbu Podmjere 6.3. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ – provedba tipa operacije 6.3.1 “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ objavljeni ovoga mjeseca, pojašnjavaju dalje, financiraju se iz EURI sredstava (Instrument EU za oporavak) koji imaju za cilj pomoći oporavku država članica od posljedica pandemije uzrokovane virusom COVID-19. Ciljevi ovog instrumenta su osigurati otpornost, održivost i digitalni gospodarski oporavak kao i kreirati nova radna mjesta.

Za novu opremu najviše 50 posto sredstava

Tako je natječajem i pratećom dokumentacijom propisana njegova usmjerenost prema navedenim ciljevima, kroz obvezu trošenja najmanje 50 posto sredstava na povećanje ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva (SO-a), digitalizaciju ili uvođenje zelenih tehnologija u proizvodnju.

Izvor: Agroklub