U razdoblju od 05. do 06. listopada 2023. godine članovi LAG-a Zrinska gora – Turopolje sudjelovali su na studijskom putovanju na području LAG-a „Virovitički prsten.  Kao nositelj projekta Lokalna akcijska grupa „Virovitički prsten“ organizirala je studijsko putovanje za projektne partnere s područja LAG-a „Adrion“, LAG-a Srijem i LAG-a „Zrinska gora – Turopolje“.

Studijsko putovanje na području LAG-a „Virovitički prsten“ provedeno je u sklopu projekta suradnje „Od Istoka do Juga“, a koji je odobren od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u sklopu provedbe podmjere 19.3. »Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a« – provedba tipa operacije 19.3.2. »Provedba aktivnosti projekta suradnje«.

Tijekom studijskog putovanja posjetili smo najreprezentativnije primjere dobre prakse s područja LAG-a „Virovitički prsten“, kako bi na taj način doprinijeli ostvarenju općeg cilja projekta suradnje „Promocija područja kroz razvoj ruralnog turizma i jačanje ljudskih kapaciteta dionika s područja LAG-ova partnera“.

Događanje je prvog dana započelo na području općine Lukač, u Gornjem Bazju, odnosno na OPG-u Ivoš Luka, na kojem je događanje otvorio i sve prisutne pozdravio predsjednik LAG-a „Virovitički prsten“, Mario Lukačević, te načelnik općine Lukač, Đuro Bukvić, koji je tom prilikom predstavio općinu Lukač i najznačajnije projekte s područja općine Lukač.

Lokacije koje smo još posjetili prvog dana su: Gradski muzej Virovitica, Hotel Mozart, OPG Slavko Švraka, na kojem je predstavljen i Obrt Apis, Podrum Barčan i Dvorac Janković Suhopolje.

Zadnja aktivnost prvog dana završila je u Restoranu Park u Suhopolju u kojem je voditeljica LAG-a „Virovitički prsten“, Sanja Stubičar, predstavila projekt suradnje „Od Istoka do Juga“. Nakon predstavljanja projekta suradnje, voditeljica LAG-a zahvalila je svim projektnim partnerima na sudjelovanju u projektu suradnje, kojima su nakon toga uručene zahvalnice.

Drugi dan studijskog putovanja započeo je na području općine Pitomača, odnosno u Centru za posjetitelje Križnica gdje smo se imali prilike upoznati sa životom orla štekavca koji obitava na tom području. Nakon toga smo posjetili etno zbirku „Bakina priča“ gdje je predstavljen rad i aktivnosti Udruge „Čuvarice kulturne baštine“ Kladare. Uslijedio je posjet Pitomačkoj pivovari, a aktivnosti smo završili posjetom seoskom turizmu Zlatni Klas Otrovanec.