U periodu 6. – 7. srpnja 2023. LAG Zrinska gora – Turopolje bio je domaćin studijskog putovanja u sklopu međuteritorijalnog projekta suradnje „Od Istoka do Juga“. Ovo je drugi projekt suradnje, a prijavljen je početkom prosinca 2022. godine na Natječaj za provedbu podmjere 19.3. »Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a« – provedbu tipa operacije 19.3.2. »Provedba aktivnosti projekta suradnje«.  Ukupna vrijednost projekta suradnje iznosi 132.768,67 EUR/ 1.000.345,55 kuna.

Glavni partner i nositelj projekta je LAG Virovitički prsten, a partneri na projektu su LAG Adrion, LAG Srijem i LAG Zrinska gora – Turopolje.

Okupljanje sudionika je započelo na Turopoljskom gruntu obitelji Dianežević gdje su sudionici imali prilike saznati o tradiciji turopoljskog kraja koju obitelj Dianežević čuva od zaborava te razvoju seoskog turizma. Uslijedio je posjet OPG-a Anto Jurić, nositelja djelatnosti Ilije Jurića koji je prošle godine proglašen najboljim mladim poljoprivrednikom, a koji je sve sudionike upoznao sa svojim radom na uzgoju presadnica, povrća, začinskog i ljekovitog bilja kao i provedbom Mjere PRR RH. Uslijedio je posjet izletištu Ranč Cowboy, a zatim su nas ugostili članovi KUD-a Čiče u Etno naselju Novo Čiče kako bi sudionicima prezentirali svoj uspješan rad koji provode u suradnji sa lokalnom samoupravom te korištenjem bespovratnih EU sredstava. Zadnja lokacija prvog dana studijskog putovanja bio je posjet Hotelu Dvorac Jurjevec, na kojoj su svi sudionici projekta imali mogućnost razmijeniti stečena iskustva i znanja.

Drugoga dana studijskog putovanja sudionici su posjetili Lončarstvo Val, studio keramike gdje su sudionici imali priliku čuti sve o izradi predmeta od gline, odnosno o tradicionalnom lončarstvu u Petrinji, te se okušati i u izradi vlastitih keramičkih posuda. Nakon toga, posjećen je OPG Dvorneković, koji proizvodi kupinovo vino te ostale proizvode od voća. Nakon obilaska primjera dobre prakse, svi sudionici su posjetili izletište Korablju Tišinić, u Taborištu, kao primjer seoskog turizma.

Pored navedenog, kroz projekt suradnje nabavljeni su i promidžbeni materijali za potrebe vidljivosti projekta suradnje te promotivni paketi reprezentativnih lokalnih domaćih proizvoda s područja pojedinog LAG partnera za promidžbu područja svakog pojedinog LAG partnera.

Opći cilj ovog projekta suradnje je promocija kroz razvoj ruralnog turizma i jačanje ljudskih kapaciteta dionika s područja LAG – ova partnera, a sam projekt usmjeren je prema poljoprivrednim gospodarstvima, poduzećima, obrtima, civilnom sektoru, turističkim i ugostiteljskim subjektima, lokalnom stanovništvu, lokalnoj samoupravi, svim institucijama koje sudjeluju u razvijanju područja LAG-ova, kao i svim ostalim dionicima koji se žele uključiti u provedbu projektnih aktivnosti.