U nedjelju 8. siječnja 2023. godine u Prelošćici je održana svečanost povodom završetka projekta “Obilježavanje stoljetne tradicije izrade tambura u Prelošćici“.

Svečanost je započela svečanim misnim slavljem u crkvi sv. Mihaela ark. koju je predvodio sisački biskup Vlado Košić. Koncelebrirao je domaći župnik Ivan Ćorić, a svečanom misnom slavlju prisustvovali su brojni župljani, članovi kulturno umjetničkih društava, inicijator projekta državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, župan sisačko – moslavački  Ivan Celjak, predsjednik LAG-a Zrinska gora – Turopolje  Božidar Antolec te ostali predstavnici lokalne i regionalne samouprave.

Nakon mise je ispred župne crkve otkriven spomenik tamburi, rad petrinjskog umjetnika Valentina Valenta. Tambura sa svojom veličinom visoka gotovo 4 m impozantno je zasjala u dvorištu župnog dvora, a na nju se može i zasvirati. Glavni inicijator ovog projekta je državni tajnik Tugomir Majdak, a projekt je realizirao LAG Zrinska gora – Turopolje uz potporu Sisačko – moslavačke županije.

Izrada tamburice u Prelošćici je započela sredinom 19. stoljeća. Najpoznatiji graditelji tambura bili su Maksimilijan Gilg i njegov sin Stjepan Gilg koji je kasnije proizvodnju preselio u Sisak. Za visoku kvalitetu svojih instrumenata koje su izvozili diljem svijeta dobili su niz priznanja. Živući nasljednici obitelji Gilg, Velimir i Antonio Zwirn jedini su majstori glazbalari koji nastavljaju tradiciju obrta iz 19. stoljeća te se trenutno njihova tvornica tambura nalazi u Novom Čiču.