Foto: www.huono.hr
Mala Buna u subotu će biti domaćin 13.- og natjecanja orača Zagrebačke županije u organizaciji Udruge orača Zagrebačke županije, Grada Velike Gorice i LAG-a Zrinska gora – Turopolje.
U razgovoru za City Radio predsjednik Svjetske oračke organizacije Tugomir Majdak, podsjetio je da ova organizacija djeluje od 1952. godine, a Hrvatska je članicom postala 2005.godine.
„Mi smo krenuli prije svega s puno entuzijazma, volje i želje da pokažemo što naša poljoprivreda znači u okviru ovog natjecanja, i na taj način smo pristupili organizaciji županijskih, i državnih natjecanja.“ – rekao je Majdak.
Ova manifestacija nije samo natjecanje u oranju, i ne promiče samo poljoprivredu, nego potiče gospodarski i turistički razvoj.
„Na ukupno 5 hektara poljoprivredne površine održat će se županijsko natjecanje Zagrebačke županije, a kada spominjemo organizatore i suorganizatore, to pokazuje kako ova manifestacija ima izrazito ruralni karakter, te kako povezuje poljoprivredu, gospodarstvo, ali i mogućnost za predstavljanje domaćih proizvoda.“
Dvije su kategorije u kojima se orači natječu, jedna je kategorija plugova ravnjaka, a druga kategorija plugova premetnjaka, a ukupno 13 elemenata ocjenjuje se prilikom natjecanja. „Pobjednici u pojedinačnoj kategoriji idu na državno natjecanje, ovogodišnje se održava 05.rujna u Suhopolju“ – istaknuo je Majdak.
U subotu, 25.srpnja program počinje u 08,00 sati kada se orači skupljaju i imaju pripremu za natjecanje, u 09,00 sati slijedi izvlačenje startnih brojeva prilikom kojeg svaki natjecatelj dobije svoju parcelu.U 10,00 je svečano otvaranje, u 11,00 otvaranje prve brazde i oranje, a nakon 14 sati suci će ocjenjivati učinjeno, a iza 15 sati doznat ćemo nove pobjednike orače Zagrebačke županije.
„U međuvremenu će posjetitelji moći razgledati popratne sadržaje u okviru ovog natjecanja kao što je popularno „šlajsanje“, a domaći proizvođači najavili su predstavljanje svojih proizvoda.“ – istaknuo je Majdak.
Za sam kraj treba naglasiti da će na inicijativu gradonačelnika Dražena Barišića, slijedeće godine, 14.Državno natjecanje orača biti održano na velikogoričkom području.