LAG Summer Festivalu u Biogradu na moru slika 1

LAG Zrinska gora-Turopolje predstavio se na trećem LAG Summer Festivalu u Biogradu na moru na kojem je sudjelovalo je više od tri stotine izlagača okupljenih u 56 Lokalnih Akcijskih Grupa, iz sedam država, Bugarske, Rumunjske, Poljske, Češke, Latvije, Bosne i Hercegovine i, dakako, Hrvatske.

Izlagači LAG-a „Zrinska gora-Turopolje“ u najboljem su svjetlu prikazali svu raskoš našeg ruralnog područja. Na najvećem i najbogatijem štandu LAG Summer Festivala našla su se vina petrinjskog vinogorja, rakije, sirevi, med, proizvodi od lavande, licitari, unikatni suveniri iz domaćih radinosti, bućino ulje, namazi, prirodni sokovi, rustikalni namještaj, te projektantske i konzultantske usluge. Promoviran je i sam LAG „Zrinska gora-Turopolje“, te turistička ponuda i manifestacije koje se na području LAG-a odvijaju.
LAG Summer Festivalu u Biogradu na moru slika 2
Ovogodišnje izdanje LAG Summer Festivala svečano je otvorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji se i sam zadržao na štandu našeg LAG-a, a u program događanja uveo nas je voditelj organizatora LAG-a „Laura“ Ivan Čupić.

– Ovo je treći festival, do sada najveći. Tristo i pedeset je izlagača iz sedam država, nadamo se da ćete se u ova tri dana lijepo provesti u Biogradu na Moru, na području na kojem djeluje LAG „Laura“. Veliko hvala svim voditeljima LAG-ova koji su okupili proizvođače sa svojih područja, a najveće hvala volonterima koji sudjeluju u organizaciji ovog uspješnoj događaja. – istakao je Ivan Čupić.
Uz ministra Jakovinu, otvaranju su nazočili brojni gosti, između ostalih, njegovi pomoćnici Davorka Hajduković i Ante Mišura, zatim Tadej Slapnik, državni tajnik ureda slovenskog premijera te gradonačelnik grada Biograda Ivan Knez.
Tihomir Jakovina čestitao je na izvrsnoj organizaciji „LAG Summer Festivala“ i dosadašnjim rezultatima.
– Trideset i devet milijuna kuna je iznos koji je na raspolaganju 42 LAG-a u ovom periodu i većina od njih radi odličan posao i na izradi lokalnih razvojnih strategija, edukacijama i informiranju korisnika. Ono što je puno važnije je Mjera 19, LEADER i 67 milijuna eura. To su sredstva koja moramo kvalitetno utrošiti i iskoristiti na pripremu projekata i podizanju razine informiranosti i obrazovanja, svega onoga što naši potencijalni korisnici ovih sredstava trebaju imati. – rekao je ministar Jakovina.
U radnom dijelu programa festivala u hotelu „Ilirija“ održane su edukacije i radionice za djelatnike LAG-ova. U zabavnom dijelu prvog dana festivala nastupila je klapa „Kampanel“, a drugog dana posjetitelje je zabavljala grupa „The Second hand band“.
LAG Summer Festivalu u Biogradu na moru slika 3
Bila je ovo izvrsna prigoda za turističku promociju što su mnogi iskoristili za isticanje svog područja. Posljednjeg dana festivala, sudionicima-izlagačima voditelj LAG-a „Laura“ Ivan Čupić zahvalio se na sudjelovanju te uručio im zahvalnice.

LAG Summer Festivalu u Biogradu na moru slika 4LAG Summer Festivalu u Biogradu na moru slika 5LAG Summer Festivalu u Biogradu na moru slika 6LAG Summer Festivalu u Biogradu na moru slika 7