U sklopu provedbe Erasmus + projekta KA154-YOU-000126227 – „Education for new eco generation“ koji LAG Zrinska gora – Turopolje provodi u suradnji sa partnerom na projektu OŠ Mladost Lekenik, 14.-15.5.2024. održali smo studijsko putovanje na području Pule i Poreča. Na studijskom putovanju sudjelovali su učenici 7. i 8. razreda OŠ Mladost Lekenik uz pratnju ravnatelja i učiteljica OŠ Mladost Lekenik te djelatnika LAG-a Zrinska gora – Turopolje.

Prvog dana putovanja posjetili smo OŠ Monte Zaro u Puli gdje nas je u ime Grada Pule pozdravila pomoćnica pročelnice Odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Elvira Krizmanić Marjanović, a u ime škole ravnateljica Branka Sironić Buić. Početak susreta obogatile su članice KUD-a Val predstavljajući čakavsku riječ i pjesmu, a rad školske zadruge Ekoznalci Montezarci predstavile su učenice Tehničke sekcije pod vodstvom učitelja Tehničke kulture i učiteljice Kemije. Ravnateljica je predstavila aktivnosti međunarodne eko škole Monte Zaro kao primjer dobre prakse u provedbi brojnih ekoloških projekata koji doprinose uspješnom radu i prepoznatljivosti ove najmanje, ali vrlo aktivne škole na području Grada Pule.

Idućeg dana posjetili smo Srednju školu Mate Balote u Poreču. Na početku druženja obratio nam se ravnatelj Krešmir Bronić, a učenici su okupljenima kroz prigodnu prezentaciju predstavili što uključuje obrazovanje za zanimanje Agrotehničar. Bogati rad učeničke zadruge Parentino te provedbu brojnih Erasmus projekata predstavile su nam nastavnice Margita Žiković i Mirela Marković.  Imali smo priliku obići školski vrt te vinograde i voćnjake koje učenici obrađuju u sklopu nastave. Posjetom SŠ Mate Balote željeli smo sudionicima približiti brojne zanimljivosti koje pruža obrazovanje za zanimanje Agrotehničar, a koje mladima omogućuje stjecanje znanja i iskustava za kvalitetno bavljenje poljoprivredom i turizmom u budućnosti.